"Het heeft me altijd geïnteresseerd wat mensen kunnen qua inspanning, en wat de luchtwegen daar voor invloed op hebben. Het vak longgeneeskunde heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn tegenwoordig veel meer goede behandelingsmogelijkheden dan vroeger. Mensen met astma hebben nu veel betere medicijnen, waardoor benauwdheidsaanvallen beter beheersbaar zijn. Je ziet bijna geen kinderen met astma meer in het ziekenhuis, omdat de medicijnen die ze thuis kunnen gebruiken voldoende zijn.
Oudere mensen komen vaak met een slechte longfunctie, waardoor ze veel beperkingen hebben. Ze moeten bij veel dingen geholpen worden door anderen. Soms maken kleine verschillen heel veel uit voor die mensen, bijvoorbeeld als ze weer alleen op de fiets ergens naartoe kunnen. Dat lijkt een kleinigheid, maar is voor hen een hele verbetering.
De longgeneeskunde bestaat niet alleen uit de longartsen. We werken samen met fysiotherapeuten, revalidatie, de longverpleegkundigen, het is groepswerk! Je kunt het niet alleen, daar is de zorg te uitgebreid voor.”
Bijzonderheden:
- Interessegebieden: astma, COPD en IC-patiënten
In de periode 1995 tot 2007 zijn we regelmatig als inwoner van Roermond naar het Laurentius ziekenhuis gegaan. Als Sarcoïdose patiënt ben je altijd aangewezen op een longspecialist, omdat de ziekte bijna altijd de longen aantast. In Roermond heb je de keuze uit vier longartsen. We hebben ervaring opgedaan met Dr. L.J.M. Sala, de ervaring is helaas niet erg positief. Hij heeft mijn partner in 2005 geweigerd te behandelen bij een acute longbloeding. Mijn partner is in het bijzijn van andere patiënten uitgemaakt voor simulant en aansteller. Dr Sala was volledig op de hoogte van zijn ziektebeeld, hij was enkele maanden hiervoor nog zijn longarts toen mijn partner opgenomen was voor zijn tweede longembolie. Enkele dagen hierna had hij in het azM een operatieve ingreep aan zijn longen, opname tijd drie weken.